Lief zijn voor jezelf is ‘ja’ zeggen tegen jezelf!

Lief zijn voor jezelf is ‘ja’ zeggen tegen jezelf!

Lief zijn voor jezelf is ‘ja’ zeggen tegen jezelf! 150 150 Laila Porcu

 

De nadruk hoeft niet op het ‘nee’ zeggen te liggen. De vraag is: waar zeg je ja tegen? Durf je ‘ja’ te zeggen tegen jezelf?

Durf je je eigen tijd en ruimte te nemen en te houden en daarin te doen wat JOU blij maakt en helpt groeien? Of het nu gaat om een bad nemen of gewoon lummelen, investeren in je eigen ontwikkeling, sporten, een spelletje doen of wat dan ook……

Durf je het nu te vragen aan jezelf? En durf je dan nog een stap verder te gaan en jezelf te vragen: wat is de pijn of de gewoonte in mij die dit in stand houdt en wat heb ik op dit moment écht nodig om zo heel mogelijk te zijn en in mijn energie te blijven…

Wat is je energie eigenlijk? Wat zegt je lichaam? Ken je jou?
Weet jij waar jouw energie blijft en hoe je die in jezelf weer kunt opladen?

Dit zijn allemaal vragen die alleen jij innerlijk  kunt beantwoorden wanneer je bereid bent om écht naar jezelf te luisteren.

Je lichaam geeft vaak genoeg het antwoord al door middel van allerlei sensaties: koud, warm, openen, terugtrekken, zin of geen zin, energiegevend, voedend of bijvoorbeeld vermoeiend. Wat het ook is, het is ok.

Verantwoording afleggen? Jezelf schuldig voelen? Jezelf verwaarlozen om te (blijven) voldoen aan de verwachtingen en behoeften van de buitenwereld? NEE, NEE, NEE!

Wat ik hierboven schrijf zijn een paar van de hoofdoorzaken voor allerlei medische problemen die op een gegeven moment in je lichaam kunnen ontstaan (bijv burnout, overspannenheid, depressie, angsten en allerlei andere medische klachten die steeds meer gerelateerd worden aan stress).

Ik hoop dat je je nu afvraagt:
En ik dan? Juist! Ook jij doet ertoe!
Wat denk ik nu?
Wat voel ik nu/ wat zegt mijn lijf?
Wat wil ik ermee?
Wat heb ik nu nodig?
Welke eerste stap kan ik zetten?

Pas nádat je dit innerlijk weet en hebt gekozen, kun je je afvragen hoe (goed) het voor je buitenwereld en het grotere geheel is. En soms wordt de ‘ja’ tegen jezelf door de ander gevoeld als een ‘nee’. Dat is nu precies waar eerlijke communicatie in de basis over gaat.

Bovenstaande vragen zijn beschikbaar voor iedereen, ook voor degene die het ‘nee’ hoort. En zo communiceren we constant met onszelf en elkaar over onze grenzen en behoeften. In alle openheid en in respect, hoe ontspannend kan dat zijn?

Want echt, de weg naar meer gezondheid, wel’zijn’, het vervullen van je levensmissie en het bouwen aan intieme en duurzame relaties is die van zelfliefde en zelfrespect…

De mensen die zichzelf en jou liefhebben zijn er voor je en respecteren je grenzen. No matter what!

Lief jezelf dus zoveel als je nu kunt.
Het mag echt!

Als je hierin al bent vastgelopen of er nog steeds mee worstelt, bel me gerust vrijblijvend (06-48933037). Ik denk graag even met je mee wat jou kan helpen.

Hartelijke groet,

Laila Porcu